Vize Başvuru Formu

T.C. Cumhuriyeti vatandaşlarının (her türlü renk pasaporta sahip olan) Kazakistan Cumhuriyeti’ne ziyarete giderken vizesiz 30 gün kalma hakları vardır. Bununla birlikte pasaport 30 günlük kalma haklarından faydalanarak Kazakistan Cumhuriyetini turistik amaçla ziyaret etmek isteyen vatandaşların pasaportlarının geçerlilik süreleri en az 6 ay sonra sona ermesi gerek.

30 günden fazla kalmak isteyen vatandaşlar vize almak zorundadırlar. Vize almak için ilk aşamada K.C. Dışişleri Bakanlığı’na başvurarak onaylı davetiye çıkartmaları gerekmektedir. Davetiyeleri hem çalıştığı şirketler hem de çeşitli ajanslar vasıtasıyla düzenleyebilmekte. Oturma izni ya da K.C. vatandaşlığını almak isteyen vatandaşlar için ise K.C. İçişler Bakanlığı  Göç Genel Müdürlüğü (Göçmenlik Bürosu) tarafından özel (90 günlük) davetiye çıkartmaları lazım. Bu tür davetiyeyi Kazakistan vatandaşları başvurarak alabilmekte.

Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen davetiyeler 1 (bir) haftalık bir süre içinde genel bir vize sistemine yansıması lazım, ancak bundan sonra vatandaş vizeyi almak için İstanbul ya da Ankara Konsolosluk bölümlerine müracaat edebilmekte. Vizenin veriliş süresi  5 (beş) çalışma günü ve artı 2 (iki) gün tatil günü olup toplam 1 (bir) haftayı bulmakta. Vizeyi almak için başvurmadan önce davetiyelerin genel vize sistemine yansıması gerekmektedir.

Vatandaşların Konsolosluk bölümlerine başvururken bizzat kendileri gelmeleri lazım. Ayrıca da yanlarında pasaportu, davetiyesi ve 1 (bir) tane resimleri bulunması gerekmektedir. Pasaport sürelerinin geçerlilik tarihi istenen vizenin bitiş tarihinden en az 6 (altı) ay fazla olması şarttır.

Çalışmak amacıyla gitmek isteyen vatandaşlar ise  çalışma vizesini almaları şarttır. Çalışma vizesini almak için ilk önce K.C. Çalışma Bakanlığı tarfından çalışmak için lisans almaları lazım ve bu lisans ile birlikte K.C. Dışişleri Bakanlığı’na başvurup davetiye çıkartmaları lazım.

T.C. vatandaşlarından vize ücreti alınmamaktadır.

Bunların dışında bazı ülkeler vatandaşları için özel vize rejimleri uygulanmakta. Örneğin ABD Almanya Avustralya, Avusturya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, Japon, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Kanada, Kore, Liechtenstein, Lüksemburg, Macaristan, Malezya, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Singapur, Slovak, Suudi Arabistan Yeni Zelanda, Yunanistan gibi ülke vatandaşları için bu rejim geçerlidir.  Belirtilen ülke vatandaşları pasaport ve resimleri ile birlikte Konsolosluk bölümüne gelip dilekçe yazmaları gerekmektedir. Vize ücretleri de vize türüne ve süresine göre değişmekte.
 

Dr. Halil ULUER